Mijn Piano Goede Voornemens Voor 2021

Zo, we zijn begonnen in het jaar 2021. Ik hoop dat iedereen een leuk nieuwjaarsfeest heeft gehad waar -binnen de toegestane regels uiteraard- ruimte is geweest voor gezelligheid, vrienden en familie. Vandaag een dag om lekker uit te brakken en een beetje piano te spelen.

Een nieuw jaar begint vaak met het opnoemen van je goede voornemens. Zo ook in dit huis. Vanmorgen vroeg (oké, ook weer niet zo vroeg) gelijk al in bed deze naar elkaar opgenoemd waar mijn goede voornemens voor de piano ook naar voren kwamen. Mijn doelen voor dit nieuwe jaar kan je hier lezen.

Wat is dan mijn goede voornemen?

Ik wil dit jaar mijzelf meer richten op het leren van muziek theorie. Denk hierbij aan het leren van alle toonladders in zowel de Majeur en Minor schalen, Arpeggio’s en Akkoordschema’s inclusief inversies.

In december heb ik van de goedheiligman een goed boek (Alfred Basic Piano Library) gekregen, aangeraden door mijn pianolerares, om hier aan te werken.

Het fijne vind ik dat het begint met een theoretische uitleg om vervolgens stap voor stap de basis uit te leggen inclusief juiste vingersetting en bijhorende oefenschema’s. Het is wel in het Engels.

Momenteel ben ik namelijk rondo alla turca aan het oefenen. Het derde en tevens meest bekende deel van de piano sonate nummer 11 van Mozart. Zoals altijd gaan de noten mij goed af en kan ik verbeteren in techniek en dynamiek. Het nummer is geschreven in A majeur en zit vol met o.a. toonladders en octaven in diezelfde schaal. Aan de slag dus met de toonladders!

Octaven spelen is weer een different cookie. Lastig omdat je je vingers behoorlijk moet uitrekken waardoor je automatisch veel spanning op je spieren in de gehele arm uitoefent. Hierdoor heb je -bij een foute techniek- een vergrote kans op blessures en vermoeidheid. Ik moet daarom oefenen met octaven in het algemeen en daarbij een ontspannen schouder, arm en polsgewricht hanteren. Soms altijd is het verbazingwekkend wat er allemaal bij pianospelen komt kijken en is het zeker niet zo makkelijk als het soms lijkt.

Genoeg zelfmedelijden weer!

Ik ga deze octaven aanleren door te oefenen in het boek van mister Hanon, beginnend op bladzijde 91 (Scales in Octaves in the 24 Keys).

Er is mij verteld, en het is ook te lezen aan de onderkant van de pagina, dat het belangrijk is om alle zwarte toetsen met de 4e vinger (ringvinger) te spelen om de kans kleiner te maken om van de toets te glijden tijdens ruig en snel werk. Iets wat ik weer gelijk kan toepassen, want ik speelde dus een deel met mijn pink en zat er wel een naast 🙄.

Ik probeer dagelijks tenminste 30 minuten te oefenen waarbij ongeveer 5-10 minuten zullen bestaan uit technische oefeningen. Afhankelijk van oefentijd kan dit langer of korter worden.

Hopelijk dus een jaar waarin er veel piano gespeeld wordt en mijn techniek een flinke impuls krijgt.

Hebben jullie ook goede voornemens dit jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s