Rondo Alla Turca – na 2 maanden oefenen

In mijn goede voornemens voor 2021 blogpost schrijf ik dat ik momenteel het derde en tevens meest bekende deel van de piano sonate nummer 11 van Mozart aan het oefenen ben. Dit gaat niet zonder slag of stoot en heeft meestal een aantal weken (soms maanden) nodig voordat ik vergelijkbare stukken technisch een beetje kan uitvoeren. Vervolgens moet ik het stuk goed kunnen uitvoeren waar mijn piano lerares bij is (altijd een angstig moment) om door te kunnen naar de camera om daar opnieuw met zweethanden te beginnen. En dat alles voor een filmpje van anderhalve minuut hoedoenanderedit?

Op YouTube is het gemakkelijk om voorbeelden te zoeken van andere pianisten. Dit is handig en fijn, omdat je gelijk een goed voorbeeld hebt, maar kan ook als frustrerend ervaren worden omdat het altijd perfecte uitvoeringen zijn.

Het lijkt zo makkelijk, maar waarom doe ik er dan vervolgens maanden over? denk je bij jezelf.

Misschien omdat mensen hier ook niet zo op zitten te wachten? Afijn, wat ik wil zeggen is dat het nogal makkelijk is om een beetje ontmoedigd te worden, zeker na een aantal weken oefenen waarbij je het gevoel hebt dat je niet beter aan het worden bent. Toch is het belangrijk om door te zetten!

Onderstaand filmpje legt wat mij betreft goed uit waarom het zo belangrijk is om door te zetten. Eigenlijk net zoals je met beleggen doet 😊.

Je hebt hem toch wel gekeken he? Anders mag je niet door naar onderstaande tekst


Het doel van deze blog is om het juist wel laten horen waar het fout gaat en de groei over de jaren heen weer te geven. Met andere (zeer ontmoedigende – sorry) woorden: technisch goed piano spelen duurt jaren en is ontzettend moeilijk. Oké, misschien niet voor iedereen, maar wel voor de gemiddelde persoon. Het perfecte nummer spelen lijkt ook niet te bestaan omdat er telkens weer andere fases in het nummer minder goed lijken te gaat en je vijf andere versies speelt tijdens vijf verschillende uitvoeringen van hetzelfde nummer.

Om jullie mee te nemen met mijn voortgang, heb ik onderstaand filmpje gemaakt:

Ik hoor graag terug of dit soort filmpjes bevallen, want dan kan ik er vaker een maken 🙂.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s