Wat te doen?!

Er dient zich een kans voor. Een kans die ik misschien op korte termijn niet meer ga krijgen. Een kans die ervoor zorgt dat er wederom een grote verandering móet plaatsvinden binnen de aandelen portefeuille 🤨.

Ik kan waarschijnlijk een tweede woning voor de verhuur aankopen.

Ik durf het bijna niet te zeggen, want de meeste lezers zullen mijn blog volgen om te lezen hoe ik presteer op de beurs en daarbij mijn dividendgroei willen volgen in de loop van de tijd. Daarbij kom ook kijken dat ik pas net een kleine twee maanden (online) actief ben en je dus terecht zou kunnen zeggen dat mijn geloofwaardigheid ikganuechtnietmeervanmijngekozenstrategieafwijken momenteel tot onder het vriespunt aan het zakken is.

Ter verdediging! Investeren in vastgoed staat tussen mijn lange termijn doelen waardoor dit bericht ook weer niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel uit de lucht komt vallen. Echter ben ik er altijd vanuit gegaan dat het pas over een aantal jaren mogelijk zou zijn gezien de huidige staat van de markt. Dit blijkt dus niet het geval te zijn, maar dienen er wel harde keuzes gemaakt te worden.

Hoe zit dit eigenlijk?
Zoals jullie weten ben ik vooral opzoek naar slimme manieren om te investeren. Net zoals het investeren (in aandelen) op de beurs is mijn beleggingshorizon voor het investeren in vastgoed tenminste 30 jaar. Onze huidige woning is momenteel het dubbele waard (door tijd en extra aflossen) ten opzichte van onze openstaande hypotheek. Met een beetje fantasie kan je vinden dat daar geld ‘vast’ staat dat niet rendeert en biedt dit dus een investeringskans.

De overwaarde van onze huidige woning kunnen wij gebruiken om een tweede woning aan te kopen waarbij de huidige woning als onderpand fungeert.

Natuurlijk maak je een beslissing als deze niet over één nacht ijs. Alvorens je een weloverwogen keus kan maken dien je jezelf helemaal onder te dompelen in het onderwerp zodat je goed op de hoogte ben van de risico’s en dus een goede afweging kan maken of je bereid bent dit risico te nemen zolangezinzeg. Indien dit allemaal doorgaat zullen er vast meer blogspost volgens waarin ik dieper op dit alles in zal gaan.

Afgelopen 6 maanden heb ik mijzelf helemaal in het onderwerp ondergesneeuwd en hebben wij al meerdere financiële gesprekken gehad en bezichtigingen gedaan. Keer op keer werden wij overboden, waardoor wij uiteindelijk het hele idee in de koelkast hebben geparkeerd. Zoals iedereen mogelijk weet is de markt totaal overspannen en zijn de huizenprijzen tot recordhoogtes gestegen wat het allemaal niet makkelijker maakt. Hier in de randstad sta je vrij regelmatig op een lijst met 20-40 andere en dien je op dezelfde dag je beste bod op tafel te gooien.

Maar nu is er dus die kans! Moeten wij dit dan nu niet gewoon pakken? Wachten tot er een afkoeling plaatsvindt en/of mogelijk een huizencrash (door bijvoorbeeld corona) lijkt wat mij betreft teveel op de markt timen. Je (ik) heb geen flauw idee welke kan het opgaat en analisten geven ook wisselende prognoses; en is time in de markt niet het belangrijkst?

Door te investeren in vastgoed op jonge leeftijd, wij zijn nu 29 jaar, hebben wij nog veel tijd om ook hier de sneeuwbal te laten rollen en geeft het een mooie kans om nog meer spreiding toe te passen. Ik heb al een betrouwbare huurder die er tenminste voor 3 jaar in wil zitten dus daar verwacht ik geen problemen.

Wat wel als nadelig gezien kan worden is dat een hoop aandelen verkocht moeten worden (met een beetje pech zal de gehele portefeuille opgeofferd moeten worden). Ik snap dat dit mogelijk niet leuk is om te lezen niethuilennu, maar wees gerust, een aandelenportfolio opbouwen is in deze tijd makkelijker dan een huis aankopen en zal dus vanzelf weer gaan gebeuren!

Hoe ben ik dit allemaal van plan ben laat voor andere blogpost over.

Zijn jullie ook zelf bezig met het investeren in vastgoed?

2 gedachten over “Wat te doen?!

 1. Ik ben geen onpartijdige adviseur, want ik heb een afkeer van directe beleggingen in vastgoed. Het is me niet passief genoeg en ik wil geen gezeur met huurders hebben in mijn vrije tijd of nachtmerries hebben over een wietplantage in een pandje of hoe een huurder uit het pand gezet kan worden wanneer niet de huur niet meer wordt betaald.

  Kortom ik heb niet de juiste persoonlijkheid om zelf direct in vastgoed te beleggen.

  Mijn vriendin is hier anders in. Zij heeft 2 appartementen in de verhuur. Ze heeft deze verkregen uit de nalatenschap van haar oma en heeft geen hypotheek op deze pandjes. Het rendement op het kapitaal is zonder lening als hefboom dus niet heel hoog, maar er gaan dus ook geen financieringslasten van de huur af waardoor ze per saldo wel een behoorlijke cashflow opleveren.

  Na de overdracht is ze zelf aan de slag gegaan met het moderniseren van de appartementen, want een moderne woonruimte aanbieden maakt echt een verschil op de prijs. In het begin bij 1 van de appartementen ook een paar keer pech gehad dat 4x op rij de huurder het jaarcontract niet heeft verlengd en er iedere keer weer een nieuwe huurder aangetrokken moest worden. Dit heeft heel veel tijd gekost in bezoeken en screenings. Zeker omdat we best vaak het gevoel hadden dat dat de huurder niet helemaal betrouwbaar was en we toch echt willen voorkomen dat we een grote schade aan een pand hebben door een wietplantage. Het screenen door telefoontjes en opvragen van allerlei papieren van de potentiele huurder om maar allerlei info te kunnen dubbelchecken kost veel tijd. Daarnaast laten wij een kredietcheck en idcheck uitvoeren door een tussenpersoon.

  Vaak als een huurder iets niet kan aanleveren qua documenten of hier moeilijk over doet en dan toch met een document komt dan hebben we een paar keer gehad dat de handtekening bijvoorbeeld anders was dan op andere documenten en de bankpas en er dus iets niet deugde.

  Het is per saldo best veel werk. Zelfs op vakantie hebben we een keer gehad dat mijn vriendin druk bezig was om een loodgieter te regelen. Daarom koester ik mijn aandelen en prijs ik mezelf gelukkig dat deze me niet kunnen bellen. Mijn vriendin prijst zichzelf daarentegen gelukkig dat ze geen research over aandelen hoeft te doen of nog erger: in haar vrije tijd hierover moet lezen. Wij hebben hiervan geleerd dat niet alle beleggingen geschikt zijn voor alle persoonlijkheidstypen.

  Inmiddels is de verdeling dat mijn vriendin al het operationele doet en ik vooral de rompslomp eromheen afhandel, want daar heeft zij weer een hekel aan. We vullen elkaar dus goed aan in het beheer van het vastgoed.

  Ik spreek regelmatig met vrienden of collega’s die een interesse te hebben om een pandje te kopen als belegging en daar deel ik altijd mee om vooral niet te geloven wat in de vastgoedtrainingen wordt beloofd en zelf goed na te denken wat er allemaal bij komt kijken.

  Vraag jezelf dus goed af in hoeverre je het een probleem vind dat er met enige regelmaat snel dingen voor een huurder opgelost moeten worden en in hoeverre je het voor de nachtrust prettig vind dat vaste lasten stijgen met een verhuurhypotheek. Afhankelijk natuurlijk van hoe e.e.a. gefinancierd wordt.

  Doe goed je huiswerk en maak geen overhaaste beslissing en ga echt goed rekenen welke kosten er bij komen kijken als je op papier een planning maakt van de vaste kosten en een meerjaren onderhoudsplan maak dan zie je op papier opeens wat de impact is van die schilderbeurt over een jaar of 4 en de impact van verzekeringen die duurder zijn voor een woning in de verhuur. Een woning is een uniek object als je iets voor jezelf zoekt om in te leven. Als investering is het een commodity waar er heel veel van te koop zijn en duurt het soms alleen even voordat je een object vind. Juist als investeerder heb je soms een voorsprong op een particulier als je een woning kan kopen zonder voorbehoud van financiering en snel kan laten passeren.

  Like

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie!

   Leuk te lezen dat jullie, ondanks de verschillende persoonlijkheden, investeringstypes en bijhorende interesses, wel een ‘goede’ mix gevonden lijken te hebben. Het zal inderdaad van de individu afhangen en zoals in je verhaal goed te lezen is staat ‘iedereen’ daar anders tegenover. Wat jullie op dit moment doen is ook iets waar ik naar streef: zoveel mogelijk verschillende investeringstypes om meerdere inkomstenstromen te generen en veel te spreiden

   Ik ben het zeker met je eens dat niet het mogelijk niet voor iedereen interessant is, maar zoals je beschrijft is beleggen op de beurs dat ook niet. Ik vindt het bijvoorbeeld moeilijk om te bepalen of een bedrijf het ‘goed’ of ‘minder goed’ heeft gedaan in het afgelopen kwartaal en om vervolgens te bepalen of de huidige aandelen koers reëel is. Wat dat betreft ben ik meer een passieve belegger en zouden ETFs meer bij mij passen.. alleen dat is op de lange termijn best saai :p.

   Momenteel ben ik niet van plan om met een vastgoedbeheerder zaken te doen, maar in de toekomst zou dit mogelijk wel het geval kunnen zijn, wat hopelijk een hoop van de ‘onzekerheid’ kan wegnemen (zoals ik lees op het internet bieden zij een aantal services aan zoals o.a. het aanbieden en screenen van potentiële huurders, eens in de zoveel tijd een fysieke bezichtiging doen en/of het direct langskomen en eventueel oplossen van kleine problemen (natuurlijk wel tegen betaling allemaal)).

   Uiteraard blijft het allemaal spannend en zou het mis kunnen gaan. Ik sta er in ieder geval open voor om het te problemen. Ik zou later niet willen terugkijken op het feit dat ik ‘het nooit geprobeerd hebt’ om daar dan spijt van te hebben.

   Nogmaals bedankt voor je reactie en wie weet mag ik in de toekomst nog eens wat tips bij je vragen? 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s