Terugblik 2021

Het jaar 2021 zit er weer op! Hopelijk heeft iedereen een fijne jaarwisseling gehad 🙂. Een nieuw jaar betekent in traditioneel blogland dat er terug gekeken mag worden op het vorige en wat een jaar is het voor ons geweest!


Het eerste kwartaal
Ik ben dan eindelijk een blog begonnen. Ik zie mijzelf nog op de bank zitten om uit te vogelen hoe dit nu allemaal werkt? Een domeinnaam? Welke style en lettertype? Hoe zorg ik ervoor dat ik lezers krijg? En toen zomaar uit het niks kon ik verder om mijn eerste blogposts te gaan typen en was de blog écht live. Best spannend allemaal, want van wie zouden de eerste reacties zijn en wat zou er gezegd worden?

Vol met inspiratie begon ik als een razende te typen en in januari schreef ik 10 berichten. In de maandupdates lees ik vooral dat ik speculatieve aandelen wil afbouwen en stabiele aandelen wil opbouwen.

Tweede kwartaal
Het tweede kwartaal stond natuurlijk in het teken van de geboorte van onze dochter. Een nieuw leven ontstond op zowel persoonlijk als op financieel vlak. Wij hebben namelijk gekozen om te investeren in vastgoed, kochten een appartement gekocht en waren flink aan het klussen geslagen. Om de financiering rond te krijgen moest ik ongeveer 90% van mijn aandelen portfolio verkopen, iets wat ik achteraf toch moeilijker heb gevonden dan gedacht. Heden ben ik nog niet helemaal klaar met het opschrijven van ons beleggingspand verhaal, dus dat is nog een mooi streven om dit jaar af te maken. Ook heb ik nog foto’s beloofd 📷.

Derde kwartaal
In de maandupdate van juli kan je denk ik al lezen dat er een verandering binnen mijn beleggingsfilosofie aan het plaatsvinden is. Ik heb teveel risico genomen waardoor mijn portfolio uit verhouding is geraakt. De gehele zomerperiode heb ik nagedacht over de reden waarom en op welke manier ik dit kan omdraaien. Tijdens deze reflectie kom er (nog) meer achter dat ik mijzelf teveel heb laten beïnvloeden door sociale media. Ik wilde namelijk een grote klapper kan maken om mijn portfolio weer snel terug op het oude niveau terug te brengen. Die grote klapper is natuurlijk uitgebleven en ik kom tot de realisatie dat ik het risico in mijn portfolio (wederom) moest gaan afbouwen en meer bezig moest zijn om eerst het fundament te leggen. Ik heb het namelijk helemaal niet zo goed gedaan op de beurs; waar de wereldwijd gespreide ETF VWRL in het groen staat, staan al mijn zelfgekozen aandelen al een tijdje in het rood..

Vierde kwartaal
De site heeft een update gehad omdat het hoofdonderwerp toch echt wel beleggen is. Ook ontstaat er een nieuw beleggingsplan waarin ik meer (koop) afspraken met mijzelf maak. Toch blijkt dit nieuwe plan niet geheel sluitend te zijn en wordt ik weer onrustig. Wat past dan wel bij mij? Ik schrijf de hele tijd dat ik eerst het fundament moet bouwen, maar doe dit vervolgens niet. Daarbij heb ik niet de gedachten dat ik structureel (jaarlijks) de markt kan verslaan: dat heb ik dit jaar wel geleerd. Ik had veel meer rendement kunnen maken als ik passief had belegd en minder had gehandeld. Zodoende ben ik op het core-satellite beleggen uitgekomen. Ik denk dat ik op deze manier het beste van beide werelden kan krijgen. Er ontstaat een combinatie van passief beleggen (zonder transactiekosten in wereldwijd gespreide fondsen) en actief beleggen, waarin ik mijn eigen filosofie kan laten spreken en verder kan leren.


Het woord van het jaar: fundament
Volgens mij komt dit woord het meest terug in mijn posts van het afgelopen jaar. Ik kan niet echt zeggen dat het veelvuldig opschrijven ook echt heeft bijgedragen aan de uitvoering: het fundament staat nog steeds niet goed. Daarom wordt dit echt een punt van aandacht in aankomend jaar (beloofd 😅).


Ontvangen dividend
In totaal heb ik €211,02 aan dividend ontvangen. Dit is inclusief het dividend van december (post moet nog komen), maar exclusief het eerste kwartaal. In totaal heeft mijn portfolio 4,78% gerendeerd. Dit is helaas ver onder het gemiddelde van de AEX (28%) en de S&P500 (25%), waardoor ik het dus slechter heb gedaan dan de markt.

Op de cryptomarkt heb ik het beter gedaan. In totaal heb ik 750 euro rendement gemaakt. De afgelopen weken heb ik al regelmatig wat winst genomen waardoor de totale inleg momenteel alleen uit het gemaakte rendement bestaat.


Doelen 2022
Momenteel ben ik mijn aandelen portfolio weer aan het opbouwen en zit ik op momenteel op ongeveer 1/3 van het oorspronkelijke bedrag. De focus zal komen te liggen op het bouwen van het fundament (😎) en daarnaast een aantal losse posities. Ik wil dit niet te groot maken en moet nog verder nadenken over de juiste verdeling. Ik ben van plan om in de volgende blogposts hier meer over te schrijven.

  1. Analyses schrijven over de losse bedrijven die ik aankoop
  2. Een jaardividend van 500 euro
  3. In totaal 5% extra aflossen op ons beleggingspand (= € 5655)
  4. Proberen om wekelijks een blogpost op zondag te posten

Hoe was jullie jaar?

Eén opmerking over 'Terugblik 2021'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s