Psychologische Pelgrimstocht

Een aandeel kopen is over het algemeen heel gemakkelijk en is na, een uitvoerige analyse of tip van de buurman, vaak niks meer dan een simpele druk op de knop. Je voelt je hierna een tijd tevreden met je aankoop en je besluit het aandeel lang vast te houden indien er geen fundamentele veranderingen in het bedrijf zijn. Maar dan komt plots het moeilijkste deel: je moet het aandeel vasthouden. Het klikt vreemd, want je hoeft eigenlijk niks te doen. Maar waarom is het dan soms zo moeilijk?

Tijdens de op papier simpele periode van lekker ‘niks doen’ begint je onderbewustzijn flink op je in te praten: heb je wel het juiste gedaan? Hoe goed heb was je analyse eigenlijk? Had je niet beter ook dat andere aandeel moeten kopen? Versterkt door verschillende nieuwsberichten, een dalende koers en je sociale netwerk begin je plots toch te twijfelen waarna je toch besluit het aandeel (met verlies) te verkopen.

Misschien denk je dat je sterker bent dan de natuur. Lees dan vooral het artikel onder aan de blog en bepaal daarna opnieuw of je nog zo sterk bent als je zelf dacht. Ikzelf heb vorig jaar in ieder geval kennis mogen maken met een aantal van deze psychologische uitdagingen 😅.


Beleggen zit dus vol met psychologische biases. Indien je er open voor staat kan je jezelf beter leren kennen wanneer je een tijdje aan het beleggen bent. Dit scheelt je niet alleen een voetreis naar Santiago de Compostela maar zorgt ook voor persoonlijke leermomenten. Je leert namelijk op welke manier je (emotioneel) reageert in de verschillende beursklimaten, wat je weer in staat stelt om te reflecteren op je eigen gedrag. Hierdoor kan je ‘leren van je fouten’, wat zorgt voor enerzijds persoonlijk groei en anderzijds biedt dit mogelijkheden om je eigen kennis te vergroten.

Deze nieuwe opgedane kennis is ook toepasbaar in het dagelijks leven. Zo vindt ik in de huidige tijd confirmation bias erg interessant en zie ik het verschijnsel zich overal om mij heen openbaren. Uiteraard doet dit verschijnsel zich ook voort tijdens het analyseren van individuele aandelen en is samen met overconfidence bias mogelijk één van de grootste valkuilen waar je in kan trappen.


Hoe ga jij om met de psychologie van beleggen?


Artikel Behavioral Finance

2 gedachten over “Psychologische Pelgrimstocht

  1. Als ik een aandeel heb gekocht, heb ik hem gekocht en kijk ik er weinig meer naar. Om mezelf een beetje te beschermen, kijk ik bij flinke dalingen een langere tijd niet op mijn portfolio. In ieder geval een stuk minder vaak dan wanneer mijn portfolio stijgt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s